top of page

"The Beanery" - conservering en restauratie glas plaat, Stedelijk Museum Amsterdam

Een van de meest geliefde werken uit de collectie van het Stedelijk Museum, The Beanery van Edward Kienholz uit 1965, wordt na diep-gaand onderzoek voor het eerst ingrijpend gerestaureerd in de ateliers van het Stedelijk. Door de materialen die de kunstenaar gebruikte – hij overgoot de hele installatie met vloeibare kunsthars – is het een complexe operatie. In voorbereiding op de heropening prepareert en restaureert het Stedelijk op dit moment alle publiekslievelingen, zodat bezoekers hun favo-rieten vanaf 23 september 2012 weer terug kunnen zien.

Over het werk Edward Kienholz (1927-1994) maakte The Beanery in 1965, naar zijn stamcafé The Original Beanery aan de Santa Monica Boulevard in Los Angeles. Kienholz kopieerde het in zes maanden tijd en comprimeerde het tot een kunstwerk. Alles in het café is levens-echt: van de figuren – gemodelleerd naar bekenden van de kunstenaar – tot de bar, flessen drank, asbakken, kassa, telefoonboek, jukebox en de foto’s aan de muur van de oorspronkelijke Beanery. Opvallend is dat alle cafégasten een klok hebben in plaats van een hoofd. Hiermee verwijst Kienholz naar zijn fascinatie voor tijd; de wijzers (als wenk-brauwen) staan in alle klokken op tien over tien – de tijd staat duidelijk stil. Alleen de barkeeper, gemodelleerd naar Barney, de toenmalige eigenaar van het café, heeft een gezicht. De ruimte ruikt en klinkt als een café en is, doordat bezoekers er ook zelf in kunnen, een indringende totaalervaring.

Materiaalgebruik en restauratie

De restauratie van The Beanery is op vele fronten een uitdaging, zowel wat betreft de conservering als de restauratie van het werk. Zo zijn in het kunstwerk authentieke geluids-opnames uit The Original Beanery te horen, met muziek, glasgerinkel en stemmen van de gasten. Hiervoor heeft Kienholz bij het kunst-werk een geluidsband met een cassette-recorder geleverd. Beide waren sterk verouderd en bijzonder gevoelig voor slijtage. Daarom is in het verleden besloten gebruik te maken van een CD met digitale geluids-kwaliteit. De oorspronkelijke geluidsband is zorgvuldig geconserveerd en wordt in het depot bewaard als archiefmateriaal.

"The Beanery" is te zien in Stedelijk Museum in Amsterdam.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page